feb 08

Wat te doen met sneeuw in je tuin

Oh wat een prachtige plaatjes levert dit winterse weer op. Lekker sneeuwballen gooien met de kinderen. Sleetje rijden. Jouw tuin krijgt het jammer genoeg wel te verduren. Bereid je daarom voor op dit winterse weer en verzorg jouw tuin. We geven je wat tips die je kunt toepassen om jouw tuin voor te bereiden deze sneeuwval.

Tip 1: Bescherm de gevoelige planten

Beplanting zoals de olijfboom, vijgenboom, Agapanthus, Camelia, Oleander en Trachycarpus zijn vooral koukleumen. Bescherm daarom deze planten extra goed. Zet ze bijvoorbeeld op een vorstvrije plek of nog beter, haal ze naar binnen! Zitten ze niet in een pot? Geef dan de plant wat beschutting door er een (zelfgemaakte) hoes omheen te doen. De Agapanthus verschuilt zich in de winter onder de grond, bescherm hem door er een pot overheen te zetten.
Sjef Oerlemans Tuintips Sneeuw Goirle

Tip 2: Ruim de tuin niet op

Bladeren zijn een goede isolatie voor jouw beplanting. Met dit weer kan het een goede bescherming zijn voor jouw beplanting. Zelfs voor de egeltjes is dit een fijne bescherming. Daarnaast biedt zo’n bladerlaag veel voeding voor de planten, laat dus altijd wat bladeren liggen.

Tip 3: Niet gaan snoeien!

Was je van plan om de planten en bomen te gaan snoeien? Wacht daar maar even mee. Als het buiten vriest is er een kans dat de plant of boom invriest met als gevolg dat deze er niet meer van bekomt.

Tip 4: Draai de buitenkraan dicht

Om lekkage te voorkomen is het belangrijk om de buitenkraan af te sluiten. Een kraan die buiten de muur komt heeft een grote kans op bevriezing. Het water zet uit en daardoor kunnen de kraan én de leidingen barsten.