jun 30

Grote droogte

Met dit extreme droge weer zie je dat vele planten hun bladeren laten hangen. Hierdoor sluiten de huidmondjes in het blad zich waardoor een plant minder transpireert en dus minder vocht verliest. Goed sproeien van een tuin houdt dan in dat je minimaal twee uur per sproeiplaats moet sproeien. Hierdoor wordt een dikke laag grond goed nat en zullen de wortels van de planten ook dieper uit de grond water halen. Daardoor kunnen de planten langer zonder sproeien toe en gebruik je het kostbare drinkwater optimaal. Een kwartiertje met de slang een beetje de tuin nat maken is eigenlijk zonde van het water en dus erg slecht voor het milieu.

Dit geldt ook voor het gazon. Om het gazon nog extra te wapenen tegen deze hitte is het belangrijk niet te kort te maaien. Hierdoor kan de zon niet zo goed doordringen tot de ondergrond en zal het gazon minder snel verdrogen.

Hagen knippen

Rond de langste dag is een prima tijd om je hagen te knippen. Het eerste schot van het voorjaar is nu ongeveer helemaal volgroeid. Dit kan weg geknipt worden. Het volgende schot dient zich pas aan in september. Door nu te knippen heb je dus lang profijt van een strak geknipte haag. Te vroeg knippen betekent dat er zich weer meteen nieuw schot ontwikkeld en dat je weer snel moet knippen.

Let op, knip je hagen niet bij extreem warm weer, dat zal verbranding geven, zeker Buxus is hiervoor erg gevoelig.

Grote droogte